Cómpeta ligger på 680 meters höjd och 1,5 mil från havet. För att ta dig hit åker du en serpentinväg och du bör därför inte ha besvär med höga höjder och kurvor. Men var lugn, vägen är bra och trafikeras av buss som går ända från Málaga. Byn är brant, så räkna med trappor och backar. Huset har fyra våningar.

Vattnet är gott och drickbart men mycket kalkrikt. Solen är stark, även på vintern, då dagstemperaturen kan gå upp till 25 grader. Vinternätterna är dock kalla. Hetast är det i augusti då temperaturen kan gå upp till 40 grader under dagen. Då är å andra sidan nätterna ljuvligt ljumma. 

Runt byn finns gott om vackra vandringsleder, och med bil tar du dig lätt runt i Andalusien med allt vad regionen har att erbjuda. Cykling är populärt här, och det går att hyra cykel i byn.

Till  Cómpeta är alla välkomna.  Vänlighet präglar människorna här. Byn erbjuder en mycket multikulturell atmosfär och musik, konst och matkultur frodas. 

Välkommen till ett mycket prisvärt, spanskt semesteralternativ, kanske inte så turistiskt som du tänker dig Spanien, utan genuint, enkelt och varmt, i dubbel bemärkelse. Tillräckligt långt från playan - och tillräckligt nära. 

Från vår takterrass avnjuter vi ett ljusskådespel varje kväll. Här är härligt att sitta ljumma sommarnätter med ett glas vin. I en viss dager ser vi faktiskt ända till Afrika. Inte konstigt att Cómpeta kallas Andalusiens kornisch.  

Hälften av byns invånare är spanjorer, övriga är främst nordeuropéer.

Det går för det mesta bra att ta sig fram på engelska, men det är en klar fördel om man kan några spanska fraser. och det uppskattas väldigt mycket.

 

Sally tycker också om att vara i Cómpeta.

Mataffärer, klädaffärer, banker, post, vårdcentral, taxi, fiskaffär, marknad varje lördag, simhall, fotbollsplan och mycket mer. Servicen är utmärkt. 

Dessutom finns  många serveringar och restauranger där du kan avnjuta en kall öl och tapas - eller varför inte det lokala moscatelvinet?.

Byn bebos av flera konstnärer, och konsten frodas både på innerväggar och ytterväggar. 

På andra sidan ravinen, från vårt hus sett, ser vi de hängande husen som belyses varje natt.